Ik leg de metamorfose vast voor het For You Magazine regio Zoetermeer voor de kerst editie. Ja dit klinkt alweer wat langer geleden maar dit verschil is te mooi om te laten liggen.

Marion kwam Salon Locus (Zoetermeer) binnen zonder enige make-up of iets. Ook aan haar haar was niks gedaan, dat was de opdracht dus heeft ze zich keurig aan gehouden. De kapster en visagiste hadden een strakke planning aangezien het een extreme metamorfose zou worden dus de voor foto werd snel gemaakt, uiteraard beetje onwennig. En eerlijk gezegd is de voor foto ook echt een moet foto zonder enige sjeuigheid dus klik en door naar de visagiste. Meestal begint de kapster maar dit keer ging het even anders gezien andere afspraken later die middag en ging Marion eerst in de stoel van de visagiste zitten.

Overleg is er al geweest over de make-up dus eerst wordt de huid mooi egaal gemaakt en worden de ogen mooi opgemaakt, met uiteraard mooie glitters. Het is het ‘kerst’ nummer dus er mag best wat extra’s gedaan worden. Mooie kleuren dat straks gaat passen bij de haarkleur zodat het een geheel wordt. Na ongeveer 45 minuten is ze klaar en is dit al een groot verschil, een hele mooie zelfverzekerde vrouw zit nu al in de stoel. Wat gaat er straks nog allemaal gebeuren?Metamorfose Portrefotografie

Het werk van de kapper is voor mij allemaal nieuw, zeker omdat ik bij de kapper alleen mijn dooie puntjes laat knippen, nog nooit een een potje haarverf in mijn handen heb gehad en de föhn ook al jaren niet meer gebruik. Kapster Monique legt alles geduldig uit en mijn ogen worden groter als ik zie dat reepjes aluminium folie en en een hele felle kleur rood in het haar wordt gedaan. Tussendoor leg ik alle handelingen vast en wordt mij langzamerhand duidelijk dat dit niet alleen voor mij extreem is maar dit echt niet alledaags is.

Na enige tijd zit alles er op, gaat de verf zijn werk doen en wacht ik tot alles uitgespoeld is….wauw…..de rode kleur is warmer geworden. Nu gaat het föhnen starten en ontstaat er zo heel langzaam een prachtige coupe dat echt super gaaf is. Een mooie rode lok wordt gemaakt dat gedragen wordt door zwart haar. PRACHTIG!

002 Acubens Fotografie Metamorfose december 2015_

Tot nu toe heb ik alle handelingen vastgelegd en nu gaan we starten aan de fotoshoot zelf zodat we het resultaat kunnen laten zien. Het regent een beetje dus een echte buitenfoto gaat het niet worden. Maar er is een mooie lichte galerij in de buurt waar we gebruik van maken. In het begin is het uiteraard even wennen voor Marion, ze staat niet dagelijks voor de camera. Maar de flow komt er al snel in en hebben we verschillende posities en plekjes geprobeerd en dan ineens voelen we dat we juiste foto’s gaan krijgen. Dat ontstaat doordat Marion me vertrouwt en er ook lol in krijgt om met de camera te spelen. Bij één van de laatste foto’s voel ik dat ik hem heb. Ik laat deze aan Marion zien en zij zegt ook ja dit klopt, dit ben ik… Zo mooi!

Dan begint het kiezen, bewerken en de uiteindelijke keuze maken die in het magazine geplaatst gaan worden. En dan is het afwachten totdat de postbode een stapeltje met exemplaren komt afdrukken. De proefdrukken heb ik al wel gezien maar het is toch anders als je het blad in je handen hebt. Ben er best een beetje trots op maar het mooiste compliment kreeg ik van de week van de man van Marion die heel lang fotograaf geweest en dus echt anders kijkt dan menigeen.

Ik heb mijn vrouw nog nooit zo mooi EN ontspannen op de foto gezien

Dit soort fotoreportages zijn zo  leuk om te doen omdat je journalistiek vastlegt wat er gebeurd op zo’n dag. Je raakt vertrouwt met de mensen en ziet wat er allemaal gedaan wordt voor zo’n resultaat.

Dat is het mooie van mijn vak, ik laat me verassen door wat er gebeurt en vertel het verhaal met de foto’s.. zo mooi!

003 Acubens Fotografie Metamorfose december 2015_Nadat de volgende editie is verschenen zal ik ook deze weer laten zien!

Kijk hier voor artikel